13 Ocak 2015 Salı

Sait Faik`ten Son Kuslar...

  • Sayfa Sayisi : 134
  • Notum         : 4/5
  • Yayinevi       : Türkiye Is Bankasi Kültür Yayinlari

Bazen bir kitabi okurken anlatilan yere gitmis gibi olursunuz. Bazen karakterlerin söylediklerini kulaklarinizla duyarsiniz... Bazen de yazar öyle bir betimler ki, mekanin kokusu burnunuza Kadar gelir. Iste "Son Kuslar" benim icin böyle bir öykü kitabiydi. Buram buram iyot kokusu geldi burnuma; dalgalarin sesini Duyar gibiyim. Az ötede bir balikci agir agir aglarini cekiyor catlamis elleriyle, yüzünde yillarin vermis oldugu vakar görüntüsü ve gözlerinin denize askla bakisi ile...

Sait Faik deyince okul  yillarim gelir aklima, mutlaka bir öyküsü olurdu her türkce kitabinda.

Ve Mercan Usta... Bundan sonra aklima o da gelecek Sait Faik deyince.
Mercan Ustayla Sunay Akin´in Bir Cift Ayakkabi´sinda tanismistim: Kitap Agaci Almanya grubumuzla yaptigimiz Kitap Zinciri etkinligimizde Tugce arkadasim göndermisti. Sunay Akin´in doyumsuz anlatiminda hayran olmustum ilk kez Mercan Ustaya. Orada da Sait Faik´in hikayelerinde Mercan Usta´dan bahsettigini yazmisti. Meger bu hikayedeymis:) Simdi sizinle kitabin Mercan Ustayla ilgili bölümü paylasmak istiyorum.

Köprü merdivenlerinin bir tanesinin altinda bir dilsiz Boyaci vardir. Mercan Usta´nin reklama ihtiyaci yok. Mercan Usta dahidir. Fakir dogdu, Fakir ölecek. Ben burada dilsiz boyacinin reklamcisiyim. Gidip ayakkabilarinizi boyatin dilsiz boyaciya. Sonra Mercan Ustanin özenmeden yaptigi kemik kakmali boya sandigini yeni bir dünyaya dogar gibi seyredin. Bogazicinde Mehtap, Camlicada gurup insanogluna ölümü de arada bir hatirlatir. Mercan Ustanin Boyaci sandigi durmadan yeniden dogmanin mehtabidir.
Mercan ustanin boya sandigini seyrettikten sonra icinizde Mercan Usta ile bir salas meyhanede iki kadeh icmek ve Mercan Usta´dan ayrilirken elini öpmek istegi dogmazsa, Istanbul ilini birakip gidin. Nereye giderseniz gidin. Ucaga binip New York´a gidin paraliysaniz. Parasizsaniz sarayburnundan atin kendinizi. Üc-dört yüz binlikseniz gidin cirkin apartmaniniza; sümüklü cocuklarinizi, lavanta kokulu pasakli karilarinizi kucaklayin. Ne bok yerseniz yeyin.

1 yorum: