4 Nisan 2016 Pazartesi

BUKET UZUNER - UZUN BEYAZ BULUT GELİBOLU

18 Mart Çanakkale Zaferi ruhunu biraz daha derin yaşamak için, 18 Martta Buket Uzuner 'den Uzun Beyaz Bulut Gelibolu kitabını seçtim.

Yayınevi : Everest Yayınları
Sayfa Sayısı : 323

Kitabın Konusu ise şöyle;
Yeni Zelanda'dan Gelibolu'ya gelen Viki, 1. Dünya savaşında burada savaşan ve naaşı bulunamayan dedesinin sırlarını çözmeye kararlıdır. Burada küçük bir kasabada savaş anıları ile kahraman olmuş Gazi Alican Çavuş'un dedesiyle bir ilgisi olduğundan emindir. Bunun için elindeki kanıt niteliğinde olan dedesi Alistair John'un mektupları ile birlikte Alican Çavuş'un hâlâ yaşayan kızı Beyaz Hanım'la bir şekilde irtibata geçer. Beyaz Hanım da bazı mektupları ortaya çıkarınca savaşın korkunçlugu ve askerlerin inanılmaz anıları ile birlikte gerçekler de ortaya dökülür. Mektuplar bütün sırları çözecektir.

Okudukça Gelibolu'da ziyaret ettiğim savaş anıtları gözümün önüne geldi, duygulanmamak elde değildi...

Bazı bölümler fazla uzatılmış ya da konunun dışına çıkılmış gibi gelse de, kitabın özellikle genç arkadaşlar tarafından okunması gerektiğini düşünüyorum. Sevdiğim bazı alıntılar ile yazımı bitiriyorum.

- "Sanki birer köleydik ve sahibimiz emrettiği için öldürüyorduk... ...Yemin ederim, eğer siperde ölen Yeni Zelandalı evlatlarını anneleri görebilseydi, bu savaş o anda biterdi."

- "Ama bizler birer sayıydık. Kahraman olmak için ölmesi gereken sayılardık. Bir savaşın en berbat tarafı hayatlardan çok, yaşayanların umutlarını yok etmesidir. Bu savaş artık umutlarımızı eritti."
(Alistair John Taylor'un mektubundan)

- "Düşüncelerim bu noktaya gelip öfke, yeis ve manasızlıkla düğümlendiğinde, Allah'ın kendi yarattığı cennetin içine kendisinin bilerek bir cehennem tohumu olan beşer adlı mahlukatı yerleştirdiğini düşünmekten kendimi alamıyorum. Cihanı cehennem, hayatlarımızı bedbaht kılan bizzat bizleriz. Biz kendi kendimizin düşmanıyız Validecigim. İnsan denen aklı yüce mahlukat, malesef seytandan hain, akbabadan beter, cellattan acımasızdır."
(Ali Osman Bey'in mektubundan)

3 yorum:

  1. Tarih konulu kitapları çok seviyorum :) Buket Uzuner kitaplarından sadece birini okudum buda ikinci olabilir :)

    YanıtlaSil
  2. Cok güzel bir kitap oldugu belligi. Gercek yasam hikayelerinin oldugu kitaplar beni derinden etkiledigi icin her zaman okuyamiyorum.

    YanıtlaSil